mindbody-retreat

In stilte herbronnen

Herfstretraite

Compassie & veerkracht

13 - 18 oktober 2024

Thema: Compassievol omgaan met kwetsbaarheid

met Erik van den Brink & Mariet Rutten

Van zondag 13 oktober - vrijdag 18 oktober 2024 zal er een 5 etmalen durende meditatieretraite worden georganiseerd op een inspirerende plek in Abdijhoeve Betlehem. We zijn te gast op het terrein van de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem, onderdeel van Landgoed Slangenburg. Een bijzondere plek omringt door de natuur waar je nog ten diepste stilte ervaart. In deze retraite onderzoeken we onder begeleiding van Erik van den Brink & Mariet Rutten het begrip kwetsbaarheid op verschillende lagen van ons bestaan: mentaal, emotioneel, energetisch, fysiek en in onze relatie met anderen. 

De inbreng van Erik en Mariet brengt een unieke combinatie van professionele en persoonlijke ervaring in de omgang met ziekte en gezondheid. Zij beoefenen al jaren meditatie in diverse tradities en zijn vertrouwd met zienswijzen uit oosterse en westerse geneeskunde en psychologie.

In deze seculiere retraite worden begeleide meditaties en mindful communiceren afgewisseld door beoefening in stilte. Er is ruimte en vrijheid om je eigen pad te gaan, naast een gezamenlijk meditatieprogramma. Het is mogelijk om in overleg een individueel opgesteld meditatieprogramma te volgen bij gezondheidsbeperkingen. Verschillende oefenvormen worden aangeboden:  zit-/ligmeditatie, loop-/wandelmeditatie, Qigong en interpersoonlijke mindfulness. Er zijn individuele en groepsmatige uitwisselingsgesprekken over het meditatieproces. 

Het doel is om in een veilige setting te ontdekken hoe we compassievol kunnen omgaan met onze kwetsbaarheid en onze veerkracht kunnen versterken, zowel voor het eigen welzijn als dat van anderen die we ondersteuning of begeleiding bieden. Misschien ben je zelf kwetsbaar op dit moment, bijvoorbeeld door ziekte, pijn en herstel, of heb je veel tijd gestoken in de zorg voor een ander als mantelzorger of in je werk.

Deze retraite voldoet aan de criteria van de VMBN en het Mindfulness Register voor (her)registratie van mindfulnesstrainers categorie 1 (= 5 punten | incl. certificaat van deelname)

Klik hier voor een sfeerimpresse van De Hooischuur

Locatie: Abdijhoeve Betlehem is gevestigd op het grondgebied van de Sint-Willibrordsabdij. Adres: Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem - routebeschrijving

Data en tijden: De retraite begint op zondag 13 oktober 2024 om 16.30 uur (entree vanaf 15.30 uur) en eindigt vrijdag 18 oktober 2024 om 16.00 uur.

Verblijf: De Hooischuur is een prettige accommodatie met ruime slaapkamers, ieder met eigen sanitair. Er zijn 10 eenpersoonskamers en 6 grote tweepersoonskamers. Verdeling kamers op volgorde van binnenkomst aanmelding en voorkeur. We werken bewust met een middelgrote groep om maatwerk te kunnen bieden en persoonlijke aandacht in jouw bewustzijnsproces te garanderen. 

Kosten:
Voor een plek op een tweepersoonskamer bedragen de kosten € 775 voor de gehele retraite. Voor een eenpersoonskamer wordt in totaal € 825 berekend voor 5 etmalen. Betalen in termijnen is mogelijk, vermeld dit gerust bij je aanmelding. De prijzen voor het verblijf zijn incl. btw en vegetarische maaltijden. Met een lactose of gluten intolerantie kan rekening worden gehouden.

Opgave: Graag tijdig aanmelden als je mee wilt doen. Je kunt hiervoor het online aanmeldings-formulier invullen en opsturen. Je opgave is pas geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150, te storten op IBAN-nummer: NL26 KNAB 0259 5533 95 van Praktijk Mariet Rutten en Trainingen o.v.v. herfstretraite 2024. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag dan worden overgemaakt vóór 1 juli 2024. Je ontvangt twee weken voor aanvang van de retraite een bevestiging met gedetailleerde informatie over het verblijf op de Abdijhoeve.

Bij vragen neem contact op via mail: info@mariet-rutten.nl of bel: 06 2713 6069

Annulering:

Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren wij de volgende regels:
Bij annulering tot 3 maanden voor aanvang van de retraite wordt de aanbetaling teruggestort, verminderd met € 50 reserveringskosten.
Bij annulering tussen 3 maanden en 4 weken voor aanvang van het verblijf zal 50% van het bedrag in rekening worden gebracht.
Bij annulering binnen 4 weken voor aanvang van de retraite wordt 100 % van het bedrag in rekening gebracht. Zelf voor een vervangende deelnemer zorgen kan ook.

We raden je aan een annuleringsverzekering af te sluiten!

De begeleiders:

Erik van den Brink

Erik van den Brink heeft ruim dertig jaar werkervaring in de ambulante ggz. Hij was als psychiater-psychotherapeut onder meer betrokken bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen, en bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum in Haren. Hij is een pionier in mindfulness-based en compassiegericht werken en biedt trainingen en retraites in binnen- en buitenland. Samen met Frits Koster ontwikkelde hij Mindfulness-Based Compassionate Living, een verdiepingstraining als vervolg op een basistraining in mindfulness, beschreven in Compassievol leven (voor professionals, Boom 2016) en Compassie in je leven (voor breed publiek, Boom 2019). Eigen website: www.mbcl.nl. 

Mariet Rutten

Mariet Rutten heeft bijna twintig jaar werkervaring als psychosociaal therapeute in haar eigen praktijk. Ze werkt integraal en begeleid kwetsbare mensen die vastlopen in leven, met existentiële levensvragen en mensen die buiten de boot vallen in de reguliere zorg of zijn uitbehandeld. Haar specialisaties zijn ziekte, trauma en diverse vormen van stress. Ziek zijn zet je leven op z’n kop: als ervarings-deskundige heeft ze een autobiografie geschreven getiteld Buigend gras (2023). Een indrukwekkend verhaal over haar ervaringen met onbegrepen ziek zijn. Dit verhaal geeft een openhartig kijkje in (over)leven vanuit het ziekbed en de mens als patiënt. Naast haar werk als therapeute is Mariet compassietrainer en trainer in mensgericht werken voor hulpverleners, mentor en vrijwillig stervensbegeleider.