mindbody-retreat

In stilte herbronnen

mariet rutten

Ik ben creatief, een echt buitenmens en heb een voorliefde voor de zee en haar weidsheid. Als ik de zee zie, moet ik erin. Ongeacht het seizoen. De boost die het koude water aan mijn lichaam geeft zorgt voor een diep vervuld gevoel, een boost in mijn levenskracht en stimulans om in harmonie te zijn met de natuur. Vaak zwem ik met nieuwsgierige zeehonden. Voor mij staat de zee voor ruimte en oneindigheid. Veel groter dan mijn IK. Het maakt me nederig en voedt mijn ziel. 

Ik kan je wel vertellen wie ik ben, wat ik allemaal gedaan en gestudeerd heb om tot hier te komen. Maar daar gaat het niet om. Waar het leven voor mij om gaat, is hoe je met tegenslag omgaat. Wat je lessen zijn geweest én nog steeds zijn om je persoonlijk te ontwikkelen en te groeien als mens. 

'Leer er maar mee leven' is een vaak gebezigde uitspraak naar mij door de doktoren. Mijn allergrootste les begon in 1998, op de dag dat mijn zoon werd geboren na een complexe bevalling. Vanaf dat moment werd ik ziek. De artsen stonden voor een raadsel. Voor mij voelde het dubbel, want enerzijds was ik een dolgelukkige moeder en anderzijds was ik te ziek om ervan te genieten.

De dualiteit van het leven. Op die bewuste dag verloor ik de vanzelfsprekendheid van gezond zijn. En pas 10 jaar later kreeg ik een diagnose, al die tijd heb ik moeten vechten voor erkenning van mijn onbegrepen ziek zijn. Deze ervaringen zijn opgetekend in een indrukwekkend boek, geschreven vanuit de positieve psychologie, met als titel:  Buigend Gras - over veerkracht bij ziekte.

In aandacht leven! In die winter van 1998 ontmoette ik een arts, die me vanuit zijn hart na afloop van een 6-weekse ziekenhuisopname een cassettebandje meegaf met daarop door hem ingesproken oefeningen ter ontspanning. Deze arts was zijn tijd ver vooruit, dat bandje was de voorloper van mindfulness. Op de dagen dat ik pijn had, onmacht voelde of niet kon slapen, luisterde ik naar zijn stem en bracht de focus naar mijn ademhaling. Tot de dag dat het bandje knapte, jaren later, door slijtage.

Daarna startte mijn persoonlijke zoektocht, van hoofd naar hart, om dit zelf te leren en het doel om mijn ervaringen uit te dragen als gepassioneerd trainer, ondanks mijn fysieke beperkingen, Misschien juist wel, omdat in het beoefenen van de 'juiste' vorm, de kwetsbare mens vaak wordt vergeten of zich niet 'gezien' voelt. Imperfectie leren zien vanuit het hart als een kracht én uitdaging, in plaats van als belemmerend. Die vrijheid vinden, ondanks de beperkingen van mijn lichaam en alle muren waar ik tegen aanliep door onbegrip, oordelen of ego's waren mijn grootste lessen. 

Ik heb veel leerplekken en kloosters bezocht. Mijn wezen is verrijkt door inspirerende ontmoetingen met trainers, mentoren en leraren, vanuit gedeelde kennis en wijsheid door levenservaring.  Uiteindelijk heb ik mijn bestemming gevonden in leven vanuit compassie: de wijsheid van het hart. 

Mijn motto is: door tegenslag ontwikkel je veerkracht en daarvan ben ik het levende voorbeeld. Tot op de dag van vandaag brengt mijn dagelijkse beoefening ruimte en evenwicht in mij. Ondanks leven met chronische ziekte en dagelijkse pijn. Het geeft me veerkracht en vreugde.

Inmiddels beoefen ik al vijfentwintig jaar mindfulness en stiltemeditatie vanuit de Boeddhistische traditie.

Door regelmatig in stilte te zijn ontwikkel ik me dieper en leef ik bewuster. En dat leer ik NU anderen. Het is een missie sinds de dag dat na tien jaar vechten (2008) het keerpunt kwam! Op de rand van de afgrond volgde eindelijk de diagnose. Een wonder, net als het feit dat ik nog leef! Die vreugde deel ik!

Ik geef trainingen in aandacht-, mildheid- en hartmeditatie (compassie) vanuit een bevlogenheid als mens. Naast mijn dagelijks werk als gesprekstherapeute, trainer en mentor voor hulpverleners. Mijn doorleefde ervaringen en het werken met kleine groepen zijn daarin een meerwaarde.

Mindbody-retreat is een tak van mindbody-training.nl.     Beiden zijn onderdeel van Praktijk Mariet Rutten en Trainingen, CRKBO geaccrediteerd - wat staat voor hoogwaardige en gespecialiseerde mindfulness based trainingen.

En voor CAM integrale therapie, zowel lichaamsgericht als mensgericht vanuit de positieve gezondheid.

 


KVK Enschede 08195460 - BTW-id NL001646802B67

MBSR / MBCT / MBCL / TSM / Aandachttraining in Mindfulness en Zelfcompassie
in de regio Deventer - Twello - Wilp - Epe - Vaassen - Apeldoorn - Zutphen - Laren - Lochem - Vorden - Doetinchem - Hengelo - Zwolle - Nijmegen = Burgh-Haamstede - Schouwen Duiveland - Zeeland

Stilteretraites en mind body training - van hoofd naar hart