de kracht van stilte
Het ritme van het leven wordt steeds sneller. Net als de verwachtingen die we hebben naar anderen en onszelf. En moet zoveel en we willen altijd maar meer. Maar waar ligt de grens? Wanneer stoppen we met de ratrace van het leven? Wanneer gaan we de tijd nemen om gewoon te zijn, om te genieten van het leven en om onze verwachtingen even los te laten?
Onze focus is meestal naar buiten gericht. We zijn druk met de zorg voor anderen, de hectiek op je werk of tijdens je studie. Als iemand vraagt hoe het met ons gaat, is het antwoord steevast ‘druk!’. Druk zijn lijkt bij veel mensen een deel van hun identiteit te zijn geworden. Onze lichamen staan constant op standje stress. Deze manier van leven zorgt ervoor dat we steeds verder verwijderd raken van ons lichaam en het echte leven. We lezen de signalen van ons lichaam niet meer. Of registreren deze niet eens meer. We durven niet meer te vertrouwen op onze oer-wijsheid. Een wijsheid die in iedereen zit. Want diep van binnen weet je heus wel wat goed voor je is. En dat je verlangt naar meer rust, stilte en bezinning. Vertragen tijdens een retraite geeft hier zicht op.
De retraite vindt grotendeels in stilte plaats. Deelnemers praten na de kennismaking en tot kort voor de afsluiting van de retraite niet met elkaar in een stilteretraite. Dit voorkomt afleiding, helpt om uit je gewoontepatronen te komen en om een innerlijke stilte te ervaren. In stilte leren we elkaar ook op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele spreken, met elkaar in verbinding zijn.
Wanneer je de stilte ingaat en toelaat en observeert wat er in je 'binnenwereld' speelt ontwikkel je een breder bewustzijn. We leren je hoe je jezelf kunt zien door de ogen van een kind en hierdoor kun je aangenaam verrast worden.
Een belangrijke voorwaarde voor een retraite is dat je je veilig voelt. Dit is nodig om op een reis naar binnen te gaan. Daarom zorgen onze begeleiders altijd voor een veilige omgeving. Door in stilte te zijn, met elkaar en met jezelf, ondersteunen we je in je persoonlijke proces en ontwikkeling. En als het voor jou gewenst is dan onderbreken we je stilte, de begeleiders zijn beschikbaar om individueel mee te praten en naar jou persoonlijk te luisteren, daarin ondersteunen we je verder in je proces van bewustwording en geestkracht. Tijdens de filosofie lessen is er ruimte voor vragen, deze lessen geven inspiratie voor jouw vervolg van de retraite in stilte.
In een compassieretraite is er een mix van stilte en interpersoonlijke mindfulness, we werken en spreken dan kortdurend individueel, in duo's en in luistercirkels vanuit een luisterend oor en luisterend hart. En leren pauzeren - ontspannen - openen vanuit compassie.