mindbody-retreat

In stilte herbronnen

mariet rutten

Ik ben creatief, een echt buitenmens en heb een voorliefde voor de zee en haar weidsheid. Als ik de zee zie, moet ik erin. Ongeacht het seizoen. De boost die het koude water aan mijn lichaam geeft zorgt voor een diep vervuld gevoel. Een enorme boost in mijn levenskracht en een stimulans om in harmonie te zijn met de natuur. Tijdens mijn duiken zwem ik vaak met nieuwsgierige zeehonden, prachtig. Voor mij staat de zee voor ruimte en oneindigheid. Veel groter dan mijn ik. Je voelt je nederig in vergelijking met de zee, en dat is zó mooi. 

Ik kan je wel vertellen wie ik ben, wat ik allemaal gedaan en gestudeerd heb om tot hier te komen. Maar daar gaat het niet om. Waar het leven voor mij om gaat, is hoe je met tegenslag omgaat. Wat je lessen zijn geweest én nog steeds zijn om je persoonlijk te ontwikkelen en te groeien als mens. 

'Leer er maar mee leven' is een vaak genoemde uitspraak naar mij door de doktoren. Mijn allergrootste les begon in 1998. De dag dat mijn zoon werd geboren na een complexe bevalling. Vanaf dat moment werd ik ziek. De artsen stonden voor een raadsel. Voor mij voelde het dubbel, want enerzijds was ik een dolgelukkige moeder en anderzijds was ik te ziek om ervan te genieten.

De dualiteit van het leven. Op die bewuste dag verloor ik de vanzelfsprekendheid van gezond zijn.

In die winter van 1998 ontmoette ik een psychiater, die me vanuit zijn hart na afloop van een 6-weekse ziekenhuisopname een cassettebandje meegaf met daarop door hem ingesproken oefeningen ter ontspanning. Deze arts was zijn tijd ver vooruit, dat bandje was de voorloper van mindfulness. Op de dagen dat ik pijn had, onmacht voelde of niet kon slapen, luisterde ik naar zijn stem en bracht de focus naar mijn ademhaling.

Tot de dag dat het bandje knapte, jaren later, door slijtage. Een zoektocht startte, want ik had zowel fysiek als mentaal ontspanning nodig. Ik heb veel plekken bezocht. Trainers en leraren ontmoet. Trainingen en lessen gevolgd in Zen. Uiteindelijk heb ik mijn pad gevonden in mindfulness.

Mijn motto is: door tegenslag ontwikkel je veerkracht en daarvan ben ik het levende voorbeeld. Tot op de dag van vandaag brengt mijn dagelijkse beoefening ruimte en evenwicht in mij. Ondanks leven met chronische ziekte en dagelijkse pijn. Het geeft me veerkracht en vreugde.

Door regelmatig in stilte te zijn ontwikkel ik me dieper en leef ik bewuster. En nu leer ik dat aan anderen. Dat is mijn missie geworden sinds de dag dat ik tien jaar later (2008) op de rand van de afgrond stond en er eindelijk een diagnose kwam. Een wonder, net als het feit dat ik nog leef!

Inmiddels beoefen ik al vijfentwintig jaar mindfulness en stiltemeditatie vanuit de Boeddhistische traditie.

Ik heb ook een boek geschreven over het leven met onbegrepen ziek zijn, getiteld Buigend Gras. Dit indrukwekkende boek verschijnt in april 2023 via Uitgeverij Van Warven in Kampen.

Ik geef trainingen in aandachts-, mildheid- en hartmeditatie (compassie) vanuit een bevlogenheid als mens. Naast mijn dagelijks werk als gesprekstherapeute, trainer en mentor voor hulpverleners. Mijn doorleefde ervaringen en het werken met kleine groepen zijn daarin een meerwaarde.

Mindbody-retreat is een tak van mindbody-training.nl.     Beiden zijn onderdeel van Praktijk Mariet Rutten en Trainingen, een CRKBO geaccrediteerd - wat staat voor hoogwaardige en gespecialiseerde mindfulness based trainingen.

En voor CAM integrale therapie, zowel lichaamsgericht als mensgericht vanuit de positieve gezondheid.

 


KVK Enschede 08195460 - BTW-id NL001646802B67

MBSR / MBCT / MBCL / TSM / Aandachttraining in Mindfulness en Zelfcompassie
in de regio Deventer - Twello - Wilp - Epe - Vaassen - Apeldoorn - Zutphen - Laren - Lochem - Vorden - Hengelo - Zwolle - Burgh-Haamstede - Schouwen Duiveland

Stilteretraites en mind body training - van hoofd naar hart