mindbody-retreat

In stilte herbronnen

landgoed retraite

Compassie & veerkracht

20-23 oktober 2023

Thema: Compassievol omgaan met kwetsbaarheid

met Erik van den Brink & Mariet Rutten

Een driedaagse retraite op een wel heel bijzondere locatie, waarbij stilte en mindful communiceren elkaar afwisselen. In deze retraite onderzoeken we onder begeleiding van Erik van den Brink & Mariet Rutten het begrip kwetsbaarheid op verschillende lagen van ons bestaan: mentaal, emotioneel, energetisch, fysiek en in onze relatie met anderen.

De inbreng van Erik en Mariet brengt een unieke combinatie van professionele en persoonlijke ervaring en omgang met ziekte en gezondheid. Zij beoefenen al jaren meditatie in diverse tradities en zijn vertrouwd met zienswijzen uit oosterse en westerse geneeskunde en psychologie.

Deze retraite wijkt af van de traditionele retraites, er is ruimte en vrijheid om je eigen pad te gaan. Aangeboden oefeningen bestaan uit: zitmeditatie, loopmeditatie, mindful bewegen (Qigong) en interpersoonlijke mindfulness. Het doel is om in een veilige setting te ontdekken hoe we compassievol kunnen omgaan met onze kwetsbaarheid en onze veerkracht kunnen versterken, zowel voor het eigen welzijn als dat van anderen die we ondersteuning of begeleiding bieden. Misschien ben je zelf kwetsbaar op dit moment, bijvoorbeeld door ziekte, pijn en herstel, of heb je veel tijd gestoken in de zorg voor een ander als mantelzorger of in je werk.


Terugrijdend van een bezoek aan De Kieftskamp, besefte ik, hoe als vanzelf de tijd even stil had gestaan, de magische sfeer van het landgoed, toen het ritme van dagelijks leven zich weer aandiende.  Mariet

De plek: Deze retraite vindt plaats op Landgoed de Kieftskamp, een landhuis uit de achttiende eeuw in het coulisselandschap van de Achterhoek; eenvoudig met stijl. Het ligt even ten zuiden van Vorden: rust, stilte, bos, enkele boerderijen en een statig huis, gebouwd in 1776. Hoewel het geen kasteel is, maakt het wel deel uit van de Vordense Acht-kastelen-route.

Het landgoed is een van de pareltjes van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, de eigenaar. Zie ook sfeerimpressie.

De omgeving: In het kleinschalige landschap van de Kieftskamp zijn alle aspecten van het seizoen te zien. Er is gemaaid, gehooid, het vee loopt buiten en de gewassen groeien. Je kan wandelen door de bossen rond het landhuis, langs oude boerderijen en schraal grasland waarin misschien nog orchideeën bloeien. 

Zie ook: filmpje en natuurlandschap

Verblijf: Er is plek voor 13 personen op dit landgoed o.b.v. 11x een eigen kamer met eigen of gedeeld sanitair en 1x een gedeelde kamer met eigen sanitair.

De retraite start op vrijdagmiddag 20 oktober om 16.00 uur en eindigt op maandagochtend 23 oktober a.s. om 11.00 uur.

De kosten: voor deelname aan de retraite bedragen: 599 euro (all-inclusive). Verdeling kamers in overleg en op volgorde van binnenkomst aanmelding. De maaltijden zijn biologisch/vegetarisch en worden verzorgd door een kok. 

Opgeven kan via het aanmeldformulier. Vragen kunnen gestuurd worden aan Mariet Rutten.
Mailadres: info@mariet-rutten.nl / Telefoon: 06 2713 6069

Aanvullende voorwaarden: Zes weken voorafgaand aan deze retraite wordt besloten over doorgang bij voldoende aanmeldingen en dan ontvang je een factuur. Tot die tijd mag je kosteloos afmelden. Bij afmelding van zes tot vijf weken voor startdatum wordt 50 procent in rekening gebracht. Bij afmelding vijf weken tot de start is er geen restitutie mogelijk. Het is wel mogelijk om iemand anders in jouw plaats te laten deelnemen. We raden je aan een annuleringsverzekering af te sluiten!

Adres: Landgoed De Kieftskamp, Lindeseweg 6, 7251 NK Vorden. Meer info zie: De Kieftskamp.

De begeleiders:

Erik van den Brink

Erik van den Brink heeft ruim dertig jaar werkervaring in de ambulante ggz. Hij was als psychiater-psychotherapeut onder meer betrokken bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen, en bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum in Haren. Hij is een pionier in mindfulness-based en compassiegericht werken en biedt trainingen en retraites in binnen- en buitenland. Samen met Frits Koster ontwikkelde hij Mindfulness-Based Compassionate Living, een verdiepingstraining als vervolg op een basistraining in mindfulness, beschreven in Compassievol leven (voor professionals, Boom 2016) en Compassie in je leven (voor breed publiek, Boom 2019). Eigen website: www.mbcl.nl. 

Mariet Rutten

Mariet Rutten heeft bijna twintig jaar werkervaring als psycho-energetisch gesprekstherapeute in haar eigen praktijk. Ze werkt integraal en begeleid kwetsbare mensen die vastlopen in leven, met existentiële levensvragen en mensen die buiten de boot vallen in de reguliere zorg of zijn uitbehandeld. Haar specialisaties zijn ziekte, trauma en diverse vormen van stress. Ziek zijn zet je leven op z’n kop: als ervaringsdeskundige heeft Mariet een autobiografie geschreven getiteld Buigend gras (2023). Een indrukwekkend verhaal over haar ervaringen met onbegrepen ziek zijn. Dit verhaal geeft een openhartig kijkje in (over)leven vanuit het ziekbed en de mens als patiënt. Naast haar werk als therapeute is Mariet compassietrainer en communicatietrainer voor trainers en hulpverleners, mentor en vrijwillig stervensbegeleider.